به گزاترش پایگاه خبری نصر، از آخرین مراسم تبادل اسرای فلسطینی و صهیونیستی، یک تصویر در رسانهها فراگیر شد؛ بوسهٔ «عومر شِم توو»، اسیر نظامی اسرائیلی بر پیشانی دو نفر از نیروهای حماس.چنانکه در مراسمهای قبلی هم برخورد محبتآمیز اسرای صهیونیست با نظامیان قسام در حین آزادی بارها خبرساز شده بود. این تصاویر هر بار آنچنان خشم و عصبانیت سران صهیونیست را برمیانگیخت که در همان دفعات ابتدایی تبادل، فرمان ممنوعیت مصاحبهٔ این اسرا با رسانهها را صادر کردند.اما کار از کار گذشته بود. پخش تصاویر زندهٔ تبادل اسرا و نگاهها و حرکات توأم با محبت و سپاسگزاری آنها نسبت به نظامیان قسام، دهها سال جنگ رسانهای و میلیونها دلار تبلیغات صهیونیستها را به باد داده بود.از آن گذشته، این تصاویر، بیاساس بودن ادعاهای صهیونیستها را در این باره که با اسرای رژیم در غزه بدرفتاری میشود ثابت کرد.«امیرحسین جوانشیر» فعال سیاسی و رسانهای دربارهٔ مراسم اخیر تبادل اسرا که یک نمایش رسانهای بینظیر بود برایمان میگوید.
رشد رسانهای حماس
در ماجرای تبادل اسرا بین نیروهای حماس و رژیم اشغالگر صهیونیستی شاهد صحنههایی بودیم که نشانگر رشد، ارتقا و پختگی جبههٔ مقاومت بود. حماس نشان داد که از لحاظ رسانهای به رشد و پختگی ویژهای رسیده و توانسته تا حد زیادی دست دشمن را بخواند و از موقعیتهای حساس برای ابراز مظلومیت مردم فلسطین و جبههٔ مقاومت و حقانیت خودش استفادهٔ خوبی ببرد؛ ضمن آنکه شقاوت و عمق خباثت رژیم صهیونیستی را از فضایی که به لحاظ رسانهای و تبلیغاتی ایجاد شده، به جهانیان نشان دهد.جوانشیر با این توضیحات میگوید «صحنهای که در تبادل اسرا شاهدش بودیم نشاندهندهٔ توجه ویژهٔ نیروهای حماس بود به تأکیدات همیشگی رهبر معظم انقلاب در خصوص «نبرد روایتها در جنگ ارادهها». نیروهای حماس این موضوع را به خوبی مد نظر قرار دادند. رهبر انقلاب هم همیشه در بیاناتشان تأکید میکنند که اگر شما روایت نکنید، دشمن روایت میکند. باید همیشه از صحنه یک روایت درست و از هر تقابلی یک روایت دقیق را برای اذهان عمومی و مردم داشته باشیم. اگر این کار را نکنیم دشمن به جای ما این کار را انجام میدهد و روایت مطلوب خودش را در افکار عمومی جا میاندازد.»بنابراین حماس در این زمینه با درک دقیق از زمان عمل کرد و نشان داد که به بلوغ و رشد لازم رسیده است. آنها از فرصتی که برای تبادل اسرا داشتند به شکل مؤثری در عرصهٔ رسانهای بهرهبرداری کردند.
ارائهٔ روایت مستقل و حرفهای
حماس چند نکته در فضا و صحنهای که برای تبادل اسرا داشت لحاظ کرده بود که باید به آن اشاره کرد. این نکات نشان از کار حرفهای رسانهای یا کار تمیز فرهنگی داشت که رهبر انقلاب هم خطاب به نیروهای فرهنگی بر آن تأکید دارند و کاملاً تبلور و نمودش را در کار حماس میبینیم.جوانشیر دربارهٔ این نکات میگوید «حماس با پخش زندهٔ مراسم تحویل ۴ صهیونیست، سعی کرد روایت مستقلی از این ماجرا داشته باشد. روی بنرها هم نوشته شده بود «صهیونیستها پیروز نخواهند شد». این فضاسازی نشاندهندهٔ عمق روحیه و جهانبینی قوی حماس است که با وجود شهادت فرماندهان و سرمایههای عظیمی که از دست داده، جنگ نابرابری که با صهیونیستها داشته و تخریب گستردهٔ غزه و برخی نقاط دیگر در فلسطین و جنوب لبنان، ولی کماکان در اوج روحیه و آمادگی برای نبرد قویتر و جدیتر با صهیونیستها است و اصلاً سر خم نکرده. این نشاندهندهٔ قدرت، پویایی، بهروز بودن و توانمندی های ویژهٔ حماس است که گروه رسانهای آن به خوبی توانستند آن را نشان دهند.»در واقع این اقدام نهتنها جنبههای رسانهای و فرهنگی کار حماس را تقویت کرد، بلکه تأکید کرد که با وجود همهٔ فشارها و سختیهایی که در نبرد با رژیم صهیونیستی متحمل شده، همچنان در اوج آمادگی و قدرت بهسر میبرد. این نوع مدیریت رسانهای نشاندهندهٔ بلوغ سیاسی و رسانهای حماس و توانایی آن در شکلدهی روایتهای تأثیرگذار در سطح جهانی است.
سلاحهای غنیمتی اسرائیل، عملیات رسانهای قسام
اسرای آزادشده با لباس سربازان صهیونیست روی صحنه رفتند و این برنامهٔ جالبی بود که نشاندهندهٔ ضعف و استیصال رژیم صهیونیستی بود. این فعال سیاسی و رسانهای این صحنه را ابتکار جالبی میداند که به نوعی ارتش اسرائیل را به تمسخر گرفت و آن را در اذهان عمومی تضعیف کرد.روی پیشزمینهٔ صحنهٔ مراسم نوشتهٔ «پیروزی مظلومان غزه بر نازیهای صهیونیستی» به چشم میخورد که جوانشیر آن را تبلیغی درست و بهجا ارزیابی میکند و میگوید «اسلحههای در دست نیروهای قسام، سلاح تاور اسرائیلی بود که به غنیمت گرفته بودند. این هم از نقاط قوت حماس و از کارهای زیبای عملیات روانی و رسانهای بود. تصویر رهبران اسرائیل نیز با عبارت «شکستخورده» روی بنرها چاپ شده بود که نشاندهندهٔ روحیهٔ بالای نیروهای حماس است که تصمیم دارند کماکان با قدرت مبارزه را ادامه بدهند و هیچ نشانی از ضعف و استیصال و کوچکترین تزلزلی در راه و ارادهٔ خود ندارند.»به طور کلی، حماس توانست قدرت خود را به شکلی چشمگیرتر از گذشته به نمایش بگذارد و این پیروزی را میتوان از نظر رسانهای و تبلیغاتی کاملاً به نفع آنها دانست. این موفقیت نه تنها برای حماس یک دستاورد بزرگ محسوب میشود، بلکه میتواند به عنوان الگویی برای حزبالله لبنان و گروههای فلسطینی دیگر که با اسرائیل در حال مبارزه هستند، مورد استفاده قرار گیرد.
پیروزی میدانی، اخلاقی و رسانهای حماس
این فعال سیاسی و رسانهای در انتها میافزاید «بوسهای که اسیر آزادشدهٔ اسرائیلی از روی محبت به سر نیروهای حماس میزند، سند حقانیت حماس و جبههٔ مقاومت و سند پیروزی اخلاقی و انسانی جبههٔ مقاومت است که علیرغم تبلیغات گستردهٔ صهیونیستها، خود اینها وقتی آزاد میشوند از این رأفت اسلامی و برخورد مؤمنانه تقدیر و تجلیل میکنند.»او میگوید «کودکان و نوجوانانی که روزی با دستان خالی و با سنگ و چوب، با صهیونیستهای تا دندان مسلح مبارزه میکردند، امروز به سطحی از رشد و بالندگی رسیدهاند که پیچیدهترین عملیاتهای روانی و تبلیغاتی دشمن را خنثی و صحنهٔ کارزار را به فضایی برای زورآزمایی و بیآبرویی دشمنانشان تبدیل میکنند.»بنابراین ما شاهد تحولی عمیق در روند مبارزاتی حماس و جبههٔ مقاومت هستیم که بخشی از آن را در بازتاب موفقیتهای روانی و رسانهای حماس میبینیم که توانسته از طریق رفتارهای انسانی و برخوردهای مؤمنانه، تصویر مثبت و اخلاقی از خود در مقابل دشمنان خلق کند. از آن گذشته، تغییر سطح مبارزات فلسطینیها از استفاده از سلاحهای ساده تا توانایی در اجرای عملیاتهای پیچیدهٔ روانی و رسانهای، نشان از رشد راهبردی و هوشیاری آنها در جنگهای نابرابر دارد. جبههٔ مقاومت با بهرهبرداری از ابزارهای رسانهای و روانی، توانسته است دشمنان خود را در فضای تبلیغاتی و اخلاقی تضعیف کند.
#جنگ_روانی_حماس#شکست_تبلیغاتی_اسرائیل#امیرحسین_جوانشیر_رسانه#قدرت_رسانه_ای_مقاومت#پیروزی_رسانه_ای_مقاومت
انتهای پیام/